pro-mindroid

Mobilní roboty z LEGA nemusíme za každou cenu programovat. Můžeme je manuálně řídit a simulovat tak činnost servisních robotů pro vyhledání výbušnin, lidí v nedostupných prostorech nebo pro kontrolu potrubí. Dálkové ovládání můžeme přitom úspěšně simulovat pomocí mobilního telefonu.

Jak řízení robota funguje?

Do telefonu nainstalujete vhodný ovládací program - mobilní aplikaci. Aplikace bude komunikovat s řídící jednotkou pomocí bezdrátové technologie Bluetooth. Manuálním řízením pomocí prstů a dotykového displeje nebo v lepším případě jen pouhým naklápěním a natáčením telefonu v ruce pak budete schopni řídit směr i rychlost pohybu robota.

Jaký mobilní telefon je možné použít?

Je třeba mít chytrý telefon s operačním systémem Android. Operační systém Android je otevřenou platformou, kterou v současné době využívá odhadem 75 % mobilních zařízení. Mobilní telefony s operačním systémem Windows Mobile od Microsoftu nebo iOS od Applu jsem neměl k dispozici a nemohl vyzkoušet možnost řízení.

Jakou ovládací aplikaci zvolit?

To závisí na výbavě použitého mobilního telefonu. Dražší telefony bývají vybaveny gyroskopickým senzorem, který umožní řízení jen pohybem telefonu v prostoru. Pro tyto telefony je k dispozici bezplatná aplikace MINDdroid. Levnější mobilní telefony mají jen obyčejný senzor natočení obrazu a pro ně bych doporučil vyzkoušenou aplikaci NXT Remote Control

Ukázka řízení pomocí aplikace NXT Remote Control

Ukázka řízení pomocí aplikace MINDdroid

Vyzkoušejte to také!

Mobilních aplikací pro ovládání Lego robotů v poslední době přibývá a mají další nové funkce. Na určité problémy můžete narazit při tzv. párování Bluetooth zařízení při aktivaci komunikace mezi mobilem a NXT jednotkou. Stručný postup párování najdete na výukovém webu. Dalším problémem je omezený dosah bezdrátové komunikace (5 - 10 metrů).

Další možností bezdrátového ovládání jsou například technologie IR (infračervené záření) nebo WiFi. Tyto způsoby se chystám prozkoumat co nejdříve a zkušenosti budu určitě znovu publikovat.

V komentářích nebo v Robofóru sdělte prosím své zkušenosti i vy.

JoNy

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.
Přidat komentář