Vytisknout

pro-proRoboti z Lega vás budou poslouchat, jen když je šikovně naprogramujete. Nedávno jsem zvažoval, jak robota nejlépe programovat a zjistil jsem, že možností je celá řada. Některé využívají komerční nástroje, pro některé způsoby si vystačíte s volně šířeným softwarem. Který způsob programování si tedy vybrat?

Jak se vlastně robot programuje?

Do NXT jednotky nahrajete program přes USB kabel. Potom jej stačí vybrat a spustit pomocí menu a tlačítek na NXT jednotce. Je to celkem jednoduché až na ten program. Ten si musíme stáhnout z webu nebo vytvořit vlastní.

Jak získat řídící program?

Hotové programy pro ukázkové sestavy robotů je možné stáhnout z roboticky zaměřených webů. Jen je třeba počítat s tím, že nemusí fungovat hned napoprvé. Program totiž počítá s určitou kkonstrukcí robota, s připojením senzorů a motorů na určité porty a také se spoléhá na operační systémem řídící jednotky. Některé typy programů vyžadují změnu operačního systému - firmwaru NXT jednotky. Je to sice komplikace, ale dá se celkem lehce překonat uploadem operačního systému - firmwaru.

Zdroje ukázkových programů

Jak vytvořit vlastní program?

Vytvoření vlastního programu je již trochu náročnější, protože je dobré o programování něco vědět.

Jaké si vybrat programovací nástroje?

Je to celkem jednoduché a výběr je možné provést podle následujícího postupu - algoritmu:

Základní informace o uvedených programovacích nástrojích najdete na výukovém webu.

Připomínky a vlastní zkušenosti s programováním robotického Lega připojte prosím formou komentáže nebo příspěvku v diskuzním fóru.

JoNy