Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://spsnome.cz/images/phocagallery/Akce/Odborne/2012/roboday-06.jpg
There was a problem loading image http://spsnome.cz/images/phocagallery/Akce/Odborne/2012/roboday-06.jpg

sou-roboV oblasti výuky robotiky je pořádána řada soutěží na školní, meziškolní, národní i mezinárodní úrovni. Aktivní studenti tak získávají silnou motivaci pro stavbu a programování robotů. Při soutěži mají možnost srovnat vlastní řešení se zajímavými nápady ostatních, něčemu novému se přiučit a hraní s Legem a roboty často ovlivní jejich další zaměření ve studiu i v pracovním uplatnění.

V současné době teprve začínáme s výukou programování robotů. Naši žáci se zúčastnili zatím jediné soutěže - Merkur Roboday 2012. Šlo o regionální propagační soutěž robotů postavených z robotické sady Merkur a naši zástupci byli v soutěži úspěšní.

Merkur Roboday 2012

Na jiných středních školách podporují výuku robotiky již delší dobu a aktivní studenti mohou srovnávat své schopnosti v celostátních soutěžích Robotický den a Robosoutěž.

Robotický den

sou-rden

Soutěž pořádá Matematicko - fyzikální fakulta UK a občanské sdružení Robonika. Podrobné informace a pravidla jsou zveřejněna na adrese http://www.robotickyden.czSoutěžit mohou jednotlivci i týmy bez věkového omezení. V červnu 2013 proběhl již 10. ročník. Soutěžící se mohli registrovat do několika typů soutěží:

MiniSumo

  • jde o přetlačování dvojice robotů ve vyznačeném kruhu - zápasnické aréně

Line Follower

  • jízda na čas po vyznačené klikaté dráze

RoboCarts

  • hromadný závod robotů na okruhu s překážkami

Ketchup House

  • dva roboti soutěží, kdo ve skladu kečupu najde víc plechovek

Bear Rescue

  • jízda bludištěm, hledání a záchrana plyšového medvěda

Art, Robots and Entertainment

  • otevřená soutěž – umění / robotika / zábava

Robosoutěž

 sou-robo02

Soutěž tříčlenných středoškolských týmů organizuje Katedra řídící techniky na FEL ČVUT Praha. V roce 2013 semohou týmy škol registrovat do pátého ročníku.
Soutěžní předkola proběhnou v listopadu. Nejlepší týmy se pak utkají v prosincovém finále. Informace o soutěži jsou k dispozici na soutěžních stránkách. Loňské zadání Mobilní most bylo velmi zajímavé. Letošní soutěžní zadání Sbírání míčků bude zveřejněno 20. října !!!

Zahraniční soutěže

Přehled nejznámějších evropských soutěží a jejich popis najdete na serveru Robotika.cz. Studenti z Česka se nejčastěji zúčastňují na soutěžích IstRobot v Bratislavě a RobotChalenge ve Vídni.

Závěrem

Asi by by bylo zajímavé a poučné již nyní na podzim sestavit trojčlenný tým šikovných studentů, který by se registroval do RoboSoutěže 2013 a zúčastnil se alespoň soutěžního předkola. Co vy a to?

JoNy

  • Žádné komentáře nebyly nalezeny.
Přidat komentář